Den
första värmningsmekanismen
beror på
att molekylerna i en polär vätska »hakar
i»
varandra på grund av molekylens ojämna
laddningsfördelning så att ena änden blir
plus- och
andra minusladdad – se bilden till höger som visar
vattenmolekyler. Mikrovågsfältet (+ och –
i bilden
samt nedåtriktade pilar) kommer då att
utöva en
vridande kraft på molekylgrupperna – de
försöker
ställa in sig efter fältet och energi
tillförs dem.
Då fältet växlar riktning, som vid 2450 MHz
sker 4,9
miljarder ggr/sek, återger de sin energi till fältet
–
systemet beter sig som en elektrisk kondensator som ansluts till
växelspänning. Är fältfrekvensen
mycket
hög hinner molekylgrupperna dock inte börja
ställa
in sig efter fältet – ingen
energiöverföring sker.
I ett visst frekvensintervall kommer molekylgrupperna att få
en
viss eftersläpning, som också beror på
deras
masströghet. Då kommer hela energin inte att
återvinnas då fältriktningen kastats om.
Fenomenet
kallas dipolrelaxation. För vatten gäller att maximal absorptionsförmåga är vid ca 20 000 MHz. Vid 2450 MHz är den »lagom», dvs sker succesivt ner till ca 20 mm i material med hög vattenhalt. Absorptionen beror också på temperaturen och minskar med ökande temperatur, eftersom antalet vattenmolekyler som häftar samman minskar med ökande värmerörelse. De två nedersta, rörliga bilderna till höger visar vad som inte sker med mikrovågor. Enkel rotation förekommer inte för mikrovågor, eftersom molekylerna oupphörligen kolliderar. Flexningen som visas till höger är det som sker då de enskilda vattenmolekylerna värms av infraröda vågor, med våglängden 1…5 µm. Denna mekanism gör att vatten i genomsikt är blått (komplementfärgen). Bildena är från den här utomordentliga »vattensajten», resp. Peter Püschners industriella mikrovågs-sajt. |
|
Den andra
värmningsmekanismen beror
på att det i många
vätskor (exv. vatten) kan finnas lösta salter, syror
eller
baser som delas upp (dissocieras) i laddade joner. Jonerna kommer att
påverkas av ett elektriskt fält så att de
vill
röra sig i dess riktning – se bilden till
höger som
visar en negativ jon (exv. kloridjonen i vanligt salt) och en positiv
jon (exv. natrium). Att jonerna får en netto-tillskottsrörelse är detsamma som att temperaturen ökar, dvs elektrisk energi omvandlas till värmeenergi. Denna verkan är oberoende av frekvensen. Den joniska (eller elektrolytiska) ledningsförmåga man mäter kan direkt räknas om till en del av mikrovågsabsorptionsförmågan. Denna ökar med ökande temperatur, eftersom den avskärmning som påhäftade vattenmolekylgrupper åstadkommer minskar då antalet molekyler per grupp ökar – jonerna blir mer »nakna». Mekanismen som beskrivits här kallas jonisk ledningsförmåga. |
|
I vanliga livsmedel står de båda mekanismerna vardera för ca hälften av mikrovågsabsorptionsförmågan, trots att salthalten typiskt är ca 0,6 % eller något lägre. Det sker en gynnsam kompensation eftersom de två mekanismerna har olika temperaturberoende, enligt ovan. – Diagram:(högupplöst PNG; enklare PDF). Tabell med andra materialdata. | Läs här om de två andra värmningsmekanismerna och om varför mikrovågor »bara» värmer. |